Søk i denne bloggen

onsdag 30. mars 2022

Styringsrenten: Hånden på rattet, foten på gassen eller Festbrems?

Styringsrenten er aktuell om dagen. Prisveksten skyter fart og man advarer mot friskt lønnsoppgjør. Styringsrenten pakkes inn i økonomspråkets metaforer, men er «bare» styringsrente og langt fra en festbrems.


 








Styringsrenten er aktuell om dagen. Terje Erikstad publiserte i sin kommentar i Dagens Næringsliv 25. mars en rentegraf alle med gjeld bør kjenne til. Grafen viste Norges Banks planlagte rentebaner på ulike tidspunkter fra 2005 og fremover ut 2024 og også den faktiske styringsrenten fra 2008 til 2021. Figuren viser egentlig at de planlagte rentebanene «skyter over mål». Men nå er det alvor. Styringsrenten har vært nær null og nå må den opp. Renten på boliglån vil som følge av dette doble seg fra to til fire prosent eller mer innen utgangen av 2024 ifølge Erikstad kort og brutalt fortalt. Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea har regnet seg frem til at en norsk familie raskt får 77.000 kroner i økte kostnader i år. Vedum, finansministeren, håper at folk har planlagt for renteoppgang og lover nye skatte- og avgiftskutt. 

Prisveksten skyter fart. Advarer mot friskt oppgjør. Tidligere i år kunne vi lese følgende advarsler fra sentralbanksjef Olsen (Her gjengitt i sammendrag). «Noe kan være i ferd med å skje». «Prisveksten skyter fart». Olsen «Advarer mot friskt oppgjør». Dette vil ifølge Olsen bare føre til økte renter dersom både lønnstakere og prissettere krever kompensasjon for økte kostnader. Da kan inflasjonen skyte fart. Da må pengepolitikken strammes inn. Det betyr å sette opp renten. Men i den situasjonen vi er nå må vi være tålmodige med å heve renten slik at man ikke bremser en oppgang for tidlig. Så å finne den perfekte balansen mellom å kvele oppgangen, og samtidig ikke la prisveksten løpe løpsk blir en viktig oppgave fremover.

Styringsrenten og økonomspråkets metaforer. Økonom-språket er metaforisk, et «billedspråk» om man vil. Dette skyldes, tror jeg, at økonomer, gjerne skulle sett at økonomi var et naturfag med naturlover. Pris og inflasjon «skyter fart». Man «bremser» oppgang. Prisveksten kan «løpe løpsk» som en hest? Men det var ikke lettere å forstå stammespråket tidligere. Om den tidligere sentralbanksjefen Svein Gjedrem ble det i 2003 skrevet at han «Kjører norsk økonomi fra grøft til grøft. I fjor holdt han på bremsene, nå tråkker han gassen i bånn». Sentralbanksjef Olsen har tidligere i år uttalt at «Norsk økonomi gir gass», men samtidig minnet om «at bremseklossene må settes på om lønnen din øker kraftig». Han har vist frem «rentepisken» for det tilfelle at lønnen vår blir for høy. Det han snakker om, tror jeg, er styringsrenta, i alle fall når det gjelder «bremseklossene» og «rentepisken», men vi vet vel også at denne kan brukes til «å gi gass». Fint da at Norges Bank har eget faktablad omstyringsrenten. Her kan vi lese at «Styringsrenten er Norges Banks viktigste virkemiddel for å stabilisere prisveksten og utviklingen i norsk økonomi. Styringsrenten er renten bankene får på sine innskudd i Norges Bank opp til et fastsatt beløp». Styringsrenten påvirker hvilket rentenivå bankene tilbyr på innskudd og utlån til sine kunder. DNB har besluttet å justere renten på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng (Har du boliglånerente på 2% i dag vil den snart være på 2,25%). Dette gjør banken fordi Norges Bank økte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Det er dette som kan gjøre styringsrenta til en potensiell festbrems de nærmeste årene.

Festbremsen som allikevel ikke hindrer festen. Banksjef Olsen har holdt sin siste årstale nå i februar. Dette er en 100 år gammel tradisjon som etter hvert avsluttes med en felles påkostet middag for sist 350 inviterte gjester. «Gjestene representerer ulike institusjonar og verksemder i samfunnet: det politiske livet, forvaltninga, domstolane, akademia, arbeids- og organisasjonslivet, den finansielle sektoren, bransjeorganisasjonane i næringslivet og større enkeltbedrifter og kulturlivet». Det blir mye fint folk ut av dette. Er du ikke invitert er det fordi du ikke er en man regner med i disse kretsene. Du tilhører trolig "folk flest". Om du ikke får invitasjon til denne begivenheten, men allikevel synes at du hører med blant de betydningsfulle i dette landet, ville jeg siktet meg inn mot NHOs årskonferanse i 2023. Der samles 1300 sentrale personer i norsk samfunns- og næringsliv. Serveringen er bra også der og nettverkspotensialet er altså større, men også der er det dessverre invitasjon før påmelding som gjelder.  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar